Varför du ska ta ett truckkort

Är du sugen på att ta truckkort men har svårt att se alla fördelar med att ha det? Funderar du på om det är värt det och om du verkligen kommer få jobb? Kika här nedan så hjälper vi till med svar på en del frågor, du kan även ta del av vad anställda inom yrket säger.

Det finns en rad fördelar med att skaffa och inneha ett truckkort, ju fler behörigheter du har, desto mer attraktiv blir du på arbetsmarknaden. Arbetsgivare idag låter dig inte köra truck utan att du innehar ett truckkort, där har uppstramningar skett på senaste tiden. De olika behörigheterna är A, B och C och en arbetsgivare ser gärna att du har dem alla. Att ha truckkortet vittnar om engagemang, seriositet och driftighet.

Dörrar öppnas till jobb du tidigare inte trodde fanns, det finns väldigt många arbeten som ställer krav på innehav av truckkort. Truckkortet är internationellt i det hänseendet att du kan använda dig av det i andra länder utöver i Sverige. Här nedan kan du se några exempel på jobb och jobbområden där du har nytta av ett truckkort:

  • Hamnanställd, hamnarbetare – Hjälpa till med lastning och lossning vid färjeterminaler, godsterminaler.
  • Lagerarbetare – Flytta, omorganisera, lasta och stapla lastpallar och andra ting.
  • Industriarbetare – Hos de stora industrierna ställs idag krav på truckkort i och med att arbetsmetoderna i månt och mycket har förändrats, man använder sig av truckar i allt större utsträckning.
  • Stormarknader – Då stora kvantiteter av varor är i omlopp och ska distribueras till höger och vänster, fordras alltid skickliga truckförare med känsla för logistik.

Arbetsmarknaden ser i dagsläget relativt god ut, det finns en strid efterfrågan på utbildade och certifierade truckförare. Utöver innehavet av truckkort, tittar arbetsgivaren på din personliga lämplighet. Egenskaper som värderas högt är, lugn, tålamod, planeringsförmåga och ett starkt psyke. Hittar man inget lämpligt jobb i Sverige eller är sugen på att arbeta utomlands är Norge ett land där man gärna tar in skickliga, svenska truckförare. I Norge är lönen dessutom mycket bättre, där kan den ligga på upp mot 40 000 svenska kronor/månad mot ca. 18 000 – 25 000 kronor om du skulle jobba i Sverige. Det är inte bara lönen som är högre i Norge, förmånerna är dessutom bättre och skatten är lägre.

Personer inom yrket vittnar om sitt jobb.

Jonna 23, lagerarbetare: ”Att ta truckkortet är något jag aldrig kommer ångra, innan jag tog det hade jag varit arbetslös i tre år och började nästan ge upp hoppet. Nu har jag ett heltidsjobb på lager och jag trivs som bara den. Det bästa med yrket är friheten och de fantastiska kollegorna jag har, vi skrattar och skämtar samtidigt som vi jobbar och dagarna går otroligt fort.”

Per-Arne 57, hamnarbetare: ”Har jobbat inom yrket i 23 år och det är fortfarande det jag hest vill göra, det är så fritt och roligt. Jag har dessutom fått förmånen att arbeta nära havet och med kollegor som jag aldrig skulle vilja byta bort. När jag började arbeta som hamnarbetare så hade jag inget truckkort men när det ställdes krav på det så tog jag mitt på en vecka. Då kunde jag också kräva lite högre lön.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *